de Nederlandse vereniging traditioneel gerij : NVTG

" Houdt het rijdend museum gaande"

Dit is het credo van de eerste voorzitter van de in 2001 opgerichte NVTG, Siebe Rijploeg (hiernaast met echtgenote op de Noorse Karjool). U kunt natuurlijk een rijtuig gaan bekijken in één van de musea. Maar is het niet veel leuker op een rijtuig te zien met het paard ( of de paarden) ervoor en op de bok een koetsiers die eruit ziet of hij zo uit begin vorige eeuw is gekomen?. De NVTG stimuleert het rijdend houden van het Nederlands erfgoed aan rijtuigen, karren en arresleeën.

Ze zorgt, door middel van het opleiden van juryleden, voor de overdracht en het in stand houden van alle kennis die er is over de rijtuigen uit de periode van ca 1850 tot 1930. De kennis wordt aangewend om tijdens zgn. CTA's ( Concours Traditionele Aanspanningen) aanspanningen in de gelegenheid te stellen zich te laten beoordelen. Gelet wordt of de staat waarin het rijtuig zich bevindt overeenstemt met de leeftijd van het rijtuig. Verder wordt er gekeken naar de kleding van koetsier, groom en de passagiers, de staat van de tuigen, de conditie van het paard en de staat van het beslag. Het eerste aandachtspunt is altijd de veiligheid van de aanspanning: is het in dusdanige staat dat het geacht wordt veilig aan het verkeer deel te nemen. U kunt een overzicht van de doelstellingen en de werkwijze van de NVTG hier downloaden in de vorm van een informatiebulletin.

Steeds populairder

Mensport in het algemeen, maar het rijden met klassiek of authentiek gerij in het bijzonder, mag zich in een groeiende belangstelling verheugen. NVTG Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij  NVTGEr zijn in Nederland naar schatting nog ca 3.000 rijtuigen en koetsen in particulier bezit. Het kan een dure hobby zijn, maar dat hoeft niet. Want ook deze authentieke dresserkar met deze Haflinger ervoor kan je veel plezier beleven met de ritten maar ook meedingen naar de prijzen.
NVTG Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij  NVTG

 

Replica's

De NVTG kent ook een aparte categorie "Replica's" .Dit zijn rijtuigen die naar athentiek voorbeeld zijn nagebouwd of waarop moderne materialen verwerkt zijn zoals schijfremmen. Deze Brik van de fam. Mulder uit Ensche is daar een voorbeeld vanVoor veilig en verantwoord aangespannen rijden
Het Koetsiersbewijs is voor koetsiers wat het rijbewijs is voor automobilisten ...
Door het behalen van het Koetsiersbewijs draagt u bij aan een veiliger beoefening van de paardensport en de versterking van de positie van de recreatieve paardensport in Nederland. Lees verder . . .

 

Volg ons op Twitter

Navigatie