open monumenten in baarn 10 september 2016

Dit jaar het Open Monumentendag  als thema “Iconen en Ornamenten”. In Baarn zijn daarom een viertal bijzondere monumenten te bezichtigen  namelijk de Koninklijke Wachtkamer  en een drietal koetshuizen.
Dit jaar het Open Monumentendag  als thema “Op Reis”. In Baarn zijn daarom een viertal bijzondere monumenten te bezichtigen  namelijk de Koninklijke Wachtkamer  en een drietal koetshuizen. Toen in 1898  de spoorlijn tussen Amsterdam en Amersfoort zou worden aangelegd was Prins Hendrik ( de broer van Koning Willem III) die op Paleis Soestdijk woonde  wel bereid een stuk van de kroondomeinen te verkopen om de spoorlijn mogelijk te maken.

Bij de bouw van de spoorlijn Amersfoort-Amsterdam werd een groot  bosgebied in 1896 aangekocht door de Baarnsche Bouwterrein Maatschappij om er villa's voor gegoede Amsterdammers op te bouwen.  Baarn was al langer een geliefde plek om in de weekenden naar toe te gaan. Schone lucht, bosrijke omgeving trokken veel vakantiegangers aan, vooral uit Amsterdam dat met de paard en rijtuig binnen 4 uur te bereiken was . Toen de spoorlijn er eenmaal was, was het voor de gegoede Amsterdamse kooplieden mogelijk te gaan forenzen. Als meneer dan aan het eind van de een drukke werkdag met  de trein weer terugkwam in Baarn stond het rijtuig op het stationsplein klaar  om hem naar één van de grot huizen in Het Wilhelminapark te brengen .  Vandaar dat Baarn rijk is aan koetshuizen.   Als u goed kijkt ziet u in Baarn een groot aantal woonhuizen met een kenmerkende grote deur, veelal  met een gebogen bovenzijde .  Links en rechts van deze koetsdeur bevinden zich dan de oorspronkelijke woningen van de koetsier en bij voorbeeld de tuinman.   Er zijn nu nog 25 koetshuizen in Baarn  (*)